Enkla köket 2011:02 25 jan 2011
© Maja-Lisa Perby

Italiensk minestrone i vintertid


Har du provat den klassiska italienska soffritton på lök, morot, selleri, vitlök och persilja? Annars är det på tiden … Varsågod, här följer en skiss till minestrone så som den kan lagas i vintertid i trakter av Italien där man gärna lagar soppor på grönsaker enbart.

Den klassiska italienska soffritton på lök, morot, selleri, vitlök och persilja är soppans goda början.
Häll på vatten, lägg i vintergrönsaker skurna i bitar, låt dem koka sakta och rätt länge. Rör då och då, se till att inget fastnar i botten.
En rätt så hopkokt soppa ska det bli, men alls inte mastig, inte grötig.
Milt aromatisk och väl balanserad ska soppan vara, smaken får inte dra mot varken sött eller surt.

Soffritton, ska den vara med i soppan? – Bättre kan vara att koka av soffritton, det kan lätt bli för mycket substans i soppan.
Vitkål? Ja – det är mycket italienskt, något av en stöttepelare i en vinterminestrone, savojkål är ett strå vassare. Känns kålsmaken lite påträngande? – bara att förvälla kålen innan den hamnar i soppan.
Morot? Det räcker med det som är i soffritton, mer morot gör soppan söt.
Pumpa? Ja – pumpa rundar av smaken och ger soppan behagligt varm färgton. Bäst är pumpa av italiensk typ, fyllig i smaken men inte så söt.
Potatis? – Så klart! Mjölig sort, lagom mycket, reder soppan lite lätt.
Tomat? En smakfråga, använd med måtta, kan göra soppan väl syrlig.
Grönkål? Kanske, försiktigt, kan göra soppan grötig. Ta frostbiten eller sort som är mild i sig själv, förväll först.
Bönor? Ta redan kokta bönor, inte så mycket, egentligen borlottibönor eller vita bönor – i nordligt beläget land kan bruna bönor ligga nära till hands, naturella förstås! Om bönorna får koka med en stund reder de av soppan. Den som vill sparar en del bönor – eller alla – och lägger i till slut.
Pasta? Gärna, men på intet vis obligatoriskt. Kort format – och av kvalitet som håller konsistensen.
Aromer? Soffritton med sina aromatiska rotsaker, grönsaker, örter räcker långt! Liten kvist rosmarin för den som vill.

När soppan är klar, låt vila en stund, servera med
filo d´olio – en stråle olivolja, tunn som en tråd.

© Maja-Lisa Perby
Copyright enligt lagen om upphovsrätt