Enkla köket 2011:08 1 aug 2011
© Maja-Lisa Perby

Mat i sommartid
Rainers sallad med vaxbönor och tomat


Rainer Hertel, uppväxt i Karlsruhe i Tyskland men sedan många år bosatt i Sverige, minns sin barndoms sallad med vaxbönor och tomat. Varje sommar lagar han favoritsalladen på grönsaker från egen trädgård.
Mogna och goda tomater ska det vara, lika mängd kokta vaxbönor utav de bästa, och smaksättning med durchwachsener Speck (varmrökt köttigt fläsk), en tysk kulturprodukt. Här följer Rainers recept.
”Mogna tomater skärs i skivor och blandas med hackad gul lök. Vaxbönorna kokas inte allt för mjuka, skärs i bitar på en eller två cm (gärna på tyskt vis, dvs snett med ganska spetsig vinkel) och blandas varma med tomaterna, salta samtidigt. Under tiden som bönorna kokar steks tärnat Speck
tills de köttiga bitarna blir gyllenbruna och fettet smält. Detta hälls hett över salladen, rörs om och avsmakas med vinäger. Sedan får alltihopa dra minst någon timme på svalt ställe.”
Det finns inget riktigt alternativ till originalets
Speck. Kanske kan man försöka med italienska eller spanska slag av skinka, men det ter sig lite ”lyxigt”, kommenterar Rainer.

----------------


Sommarens färska bönor:
2011:05 Gröna bönor på klassiskt vis
2011:06 Vaxbönor – ett alldeles särskilt slag av bönor
2011:07 Gröna bönor, goda enkla rätter

© Maja-Lisa Perby
Copyright enligt lagen om upphovsrätt