Enkla köket 2012:02 19 mar 2012
© Maja-Lisa Perby

Goda moroten

Moroten kokt, så välbekant.
Moroten stekt, inte så vanligt.

Vad sägs om –
moroten bräserad, insaporerad,
marinerad, salladerad?
Smakar mycket morot
med en variation,
sådant gör en skillnad.

Tag morot som är smakrik,
inte för söt,
skär i trivsamma bitar.
Bräsera är lite som att koka,
olika ändå.
Bara lite vatten, ha med
smör eller olja, en ört,
en krydda eller två,
puttra stillsamt, locket på,
till slut ska inget vatten vara kvar.

Variant ”transparent”?
då är det moroten som sätter färgen.
Franskt tonläge?
ta en klick smör,
bukett av gräslök och persilja
– eller ta annan bukett, den välbekanta,
timjan, lagerblad, persilja
och något grönt från purjo.
Alldeles till slut
fint hackad körvel om lusten faller på.

Variant ”i rött”?
spåret leder mot Italien,
ta tomat utav den bästa, mogen, mättad
men dosera den så nätt!
Olivolja, fräsch rosmarin,
eller salvia som bjuder fin arom.
Vitlök i form som behagar,
hel krossad hackad mortlad,
vid tidpunkt så som önskas,
början mitten slutet.

En dag
lagar kokerskan stor sats bräserad morot
får på köpet en rätt till i morgon
att servera sval eller ljummen:
stänker över olivolja, citron eller vinäger,
så behändigt blir moroten
marinerad.

En annan dag
bräserar kokerskan morot utan varje krusidull,
morot och lite vatten, det räcker långt.
I annan panna puttrar vitlök och rosmarin
i olivolja, kort stund bara,
vänd ner moroten
– nu blir den
insaporerad.

Morot bräserad med vatten och inget mer
gör kokerskan lika lätt till annan rätt,
blandar sig en vinägrett med
något fransk senap, kanske yoghurt,
vänd ner morötterna
– nu blir de till
sallad.

Så många variationer,
här följer en kokerskans hemlighet.

På spisen bräserar morot under lock,
man förnimmer doft av ört och krydda,
moroten bjuder stillsamt motstånd mot sleven,
nästan ingen vätska är kvar.

Nu är rätta rätta stunden
att ta fram vinäger
vit, äpple eller röd,
men alltid utav den bästa.

Stänk nu vinäger
– så lite som vore det inget alls
över morötterna i pannan
och var sen beredd på den välgörande frågan
Var har du fått tag i så goda morötter?

© Maja-Lisa Perby
Copyright enligt lagen om upphovsrätt